Maskin/Programreferenser

I manualen nämns produkter som antingen används i NetMap eller omtalas i andra sammanhang. Dessa produkter, varumärken, registrerade varumärken, benämningar m.m. har relationer till följande företag:

Oracle Corporation:   ORACLE

          SQL*FORMS

          SQL*PLUS

          SQL*MENY

          SQL*NET

          Personal Oracle

          CDE-Tools

AUTODESK:    AutoCAD

          ACAD

          AutoLISP

          ADS

          RxADS

          ARX

Mouse Joint Venture: MOUSE

Mickel Data:   Mickel

Vitec Energy AB        NetSim, NetDoc

DHI:    MouseCAD

Introduktion

Kärnan i NetMap utgörs av en objektdatabas, baserad på databasverktyget ORACLE, som är integrerat med en grafisk editor AutoCAD. I NetMap registreras objekt. Ett objekt beskrivs med hjälp av en mängd upplysningar, såväl grafiska som alfanumeriska. Alla upplysningar om ett objekt registreras i objektdatabasen, dvs. i ORACLE. Den grafiska editorn används primärt till att lägga in, redigera och ta bort objekt i databasen. Likaledes kan objekt kallas upp från databasen och presenteras i den grafiska editorn, varigenom det kan göras en presentation av såväl registrerade objekt som egenskaper, som hör samman med objekt i databasen.

Inga upplysningar lagras i AutoCAD. Man kan via AutoCAD lagra kulisser, som är AutoCAD-ritningar (DWG-filer) med ett mycket varierande innehåll. En kuliss är en ögonblicksbild av de objekt, som var innanför kulissens gränser vid den tidpunkt den lagrades in. En kuliss behöver följaktligen inte vara en exakt bild av vad som för tillfället är registrerat i databasen. En kuliss aktualitet beror på om flera användare har tillgång till samma upplysningar, vilken uppdateringspolitik som gäller etc.

Informationer i NetMap kan följaktligen delas upp i två huvudgrupper:

-        Databasinformationer.

-        Kulisser.

Det grafiska verktyget presenterar innehållet i databasen geografiskt. Innehållet visas typiskt ovanpå kulisser (bakgrundsritningar). Man kan som sagt själv generera kulisser eller få dem levererade. Ofta vill man kunna få grundkartor, ledningsteman etc. levererat i digital form. Kulisser ska endast verka som bakgrund för de upplysningar man kallar upp från sin egen databas.

Objekt kan upprättas i databasen från den grafiska editorn  eller importeras via andra fackspecefika gränssnitt. När ett objekt upprättas från AutoCAD, överförs primärt objektets geografiska utsträckningar till databasen, men via möjlighet att göra en uppdatering av defaults för såväl nya som existerande objekt, kan så gott som alla upplysningar, som kan hänföras till ett objekt i databasen, ges till ett eller flera objekt på en gång, till och med redan under upprättandet.

Förutom tillgång till objekt via den grafiska editorn kan användaren när som helst, lägga till, ändra, ta bort egenskapsdata hos de olika objekten genom att gå direkt i databasen. Det sker via ett menysystem, som är uppbyggt i ett av ORACLE's standard meny-verktyg . Alla former av objekt kan lagras i databasen: ledningar, grundkarta, planläggningsområden etc. Till alla objekt kan knytas geoadministrativa referenser som kommunnummer, vägkod, fastighetskod, matrikelnummer m.m.

Via AutoCAD's möjlighet att mottaga och avlämna data i DWG-filer, DXF-filer och IGES-filer, är det stora möjligheter att utväxla upplysningar på ritningsnivå.

Till den grafiska editorn har utvecklats en rad hjälpverktyg, som borddigitalisering, avsättningsmodul, konstruktionsverktyg och kartsetup. I databasmiljöer har katalogbegreppet införts för att säkra en effektiv validering av registrerad data.

För att kunna hantera sammanhangen med databasen i uppdateringssituationer, är strukturen i den grafiska editorn uppbyggt lagerorienterad. Det innebär, att systemet utifrån en tidigare konfigurering själv styr sammanhangen mellan ett objekt och dess placering i ett lager och de beteckningar, som i databasen kännetecknar ett objekt med avseende på ämne, grupp och tema. De enskilda ämnesområdena, avlopp, fjärrvärme, vatten, karta m.fl. är dessutom grupperade på ett sätt som gör det möjligt att arbeta "fackorienterat" och samtidigt utväxla upplysningar med andra.

Datautväxling mellan de enskilda teknikområdena görs typiskt på AutoCAD's DWG-format, alltså kulissfiler. Utväxlingen kan antingen göras komplett - eller genom att endast utväxla delar baserade på systemets uppdelning av objekt i grupp, system, status och tema. Genom att utväxla upplysningar på ritningsnivå säkerställer man sig mot otillbörligt intrång i data från annat håll.

Kulisser, eller närmre betecknat den geografiska bakgrundsinformationen ligger mestadels i en rad ritningar (kartblad), där representerande ett delområde av det samlade området. Användaren kan fritt arbeta på ett eller flera kartblad (kulisser) samtidigt - och interaktivt hämta upp och lagra kartblad löpande. I NetMap går det att arbeta på tvären av den traditionella kartbladsindelningen, eftersom objekt registreras i en databas utan gränser eller skiljelinjer. Det är endast kulisser, man delar upp i kartblad för att kunna utväxla, plotta och ha bakgrundsinformation i väldefinierade områden.