Många av de upplysningar, som kan knytas på ett objekt, ska väljas från kataloger. Kataloger består av en serie tillåtna värden / element, som användaren kan välja från. I NetMap är katalogbegreppet infört för att kvalitetssäkra de upplysningar, som läggs i databasen. Man undviker därmed felaktiga inregistreringar och uppnår en likartad terminologi i databasen. På samma sätt uppnår men, att sökning/rapportutdragning får fatt i alla objekt, där samma upplysningar är tillknutna.
Det går att bestämma omfånget och innehållet i katalogerna och därmed också de upplysningar, som ska häktas på objekten i databasen.
Det går alltså att själv ge ledtexter och överskrifter till ett antal kataloger. Via val av ledtexter och överskrift väljer man följaktligen själv innehållet i katalogen. Man designar själv sitt NetMap-system efter egna behov.
Angivandet av ledtexter och överskrifter sker via menypunkter i samma del av systemet, där de tillhörande katalogerna upprättas.
Vid användning av katalogvärden i databasen skapas en relation mellan objekt och ett element i en katalog. Det betyder, att det som visas i databas-skärmbilderna, faktiskt är en bild av ett katalogelement. Om ändringar utföras i katalogen, ses även dessa ändringar i databasen. Till en del kataloger i driftsdelen går det att registrera in unika upplysningar om drift och underhåll på det enskilda objektet. I dessa kataloger väljer man en typbeteckning för underhåll, skada etc, medan de resterande fälten först fylls ut på objektet, när det registreras i databasen. Dvs man kopplar en generell typbeteckning, som underlättar sökning i databasen, med objektspecifika upplysningar på det enskilda objektet. Se mer om detta i avsnittet om driftskatalogerna.