Skärmbildsuppbyggnad
När man startar NetMap/AutoCAD, står man efter inläsning av meny och prototypritning samt angivning av användar-ID och password i AutoCAD, där skärmbilden har den uppsättning man sist gick ur den med. Man ska här skilja mellan skärmbilduppsättning och innehåll i det grafiska fönstret. Skärmbilduppsättningen består av menyträdet, statusraden, verktyslådor, grafikfönster, textfönster etc, medan innehållet i det grafiska området är objekt, tillhörande egenskaptstexter och ev kulisser. Vid start av NetMap/AutoCAD ska det inte finnas något innehåll i grafikfönstret. Första gången man startar NetMap/AutoCAD under ett teknik, får man presenterat en skärmbild, som någorlunda motsvarar det nedan visade:
Uppifrån och ner innehåller skärmbilden följande element:
Applikationsnamnraden innehåller namn på applikationen (AutoCAD), namn på ritning, (DRAWING.DWG). När man arbetar i NetMap/AutoCAD, har ritningen inte något specifikt namn, eftersom systemet startas upp med en prototypritning, där man sedan ritar nya objekt, genererar grafik från databasen eller sätter in kulisser som block. Namnraden innehåller också Windows standardknappar för att stänga, minimera och maximera fönstret.
Meny-raden innehåller samtliga menyer. Genom att enkelklicka på ett namn, visas tillhörande meny. Man kan även kalla upp en meny genom att hålla ALT-knappen intryckt och trycka på den bokstav eller tal, som markeras genom understrykning.
Standardverktygslådan innehåller en rad av de mest använda funktionerna i NetMap/AutoCAD, bl a projekthantering, sätt nytt aktivt lager, zoom, panorering, grafikgenerering etc. Varje funktion identifieras via en ikon.
Uppsättningsverktygslådan innehåller funktioner för uppsättning av lager, färger, linjetyper mm.
Grafikfönstret innehåller området där man ritar, redigerar och raderar objekt, genererar grafik från databasen eller sätter in kulisser. I grafikfönstret visas också trådkorset och en ikon för indikering av vilken ritmiljö som är aktiv, och hur koordinatsystemet ligger i förhållande till skärmen. I grafikfönstret kan verktygslådan placeras flytande. En verktygslåda innehållet en (förhoppningsvis) logisk samling av funktioner. En flytande verktygslåda kan placeras villkorligt i grafikfönstret. I standarduppsättningen är NetMap/Rita och NetMap/Rätta verktygslådorna insatta på vänster sida i grafikfönstret. Längs grafik-fönstrets högra och nedersta kanter ses de sk glidarna eller scrollbars, med vilka det går att panorera runt i grafik-fönstret.
Kommandofönstret innehållet command:prompten, där kommando kan registreras in. Kommandofönstret ger också möjlighet att bläddra i avgivna kommandon med hjälp av piltangenterna på höger sida i fönstret. I kommandofönstret promptar också en rad kommandon för tillkommande upplysningar.
Status-raden innehåller upplysningar om trådkorsets koordinat-placering. När markören placeras över en knapp i en av verktygslådorna ändrar sig fältet, där koordinater visas, till en hjälpledtext för den aktuella knappen. Dessutom visas status för olika modes, såsom gridmode och snapmode (här är det fråga om snap till grid, inte objekt snapmodes). Genom att dubbelklicka på ett av modefälten, ändrar fälten status mellan TILL och FRÅN